8.7.09

Ratafia

Qui no ha tastat un gotet de ratafia? Aquest productes elaborat a casa nostra és el resultat de la maceració nous verdes, conjuntament amb plantes i espècies, en una dissolució alcohòlica (aiguardent de 96º per licors o anís sec) que es deixa reposar durant 40 dies a sol i serena, on després de filtrar-la es guarda fins Nadal, on ja es pots degustar i oferir als nostres convidats després dels àpats.

Aquí os deixo un recull d’unes 40 plantes (flors, fulles, tiges o arrels) i espècies amb foto i propietats per poder elaborar la vostra ratafia.

Aquí va la recepta utilitzada aquest any:

  • 7 litres de alcohol de 96º
  • 4 litresd’anis sec
  • 6 litres d’aigua
  • 2kg de sucre
  • Nou verda
  • Romaní
  • Farigola
  • Espigol
  • Marialluïsa
  • Menta
  • Tarongina
  • Camamilla
  • Sajolida
  • Sàlvia
  • Pericó
  • Espernallac
  • Regalèssia (arrel)
  • Llimona (pela)
  • Ginesta
  • Nou moscada (ratllada)
  • Clau
  • Orenga
  • Alfàbrega
  • Canyella
  • Til·la
  • Saüc
  • Poleo
  • Cua de cavall

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Mira com s'entretenen alguns!! Suposo que amb tanta cosa deu quedar bona!

Anònim ha dit...

Bones!

Estic interesat en fer ratafia però desprès de veure tantes receptes em surten alguns dubtes. En el PDF que has penjat, els ingredients són per 3 litres d'aigua i 2 d'esperit de vi? Si es així quan sucre si ha de tirar? i quan s'ha de tirar l'aigua, abans o desprès fent un xarop...? i en la recepta del blog com va el tema del sucre i l'aigua i quantes nous si tenen que tirar?

Perdona per ser tant pesat! Moltes gàcies per la teva col·laboració.

Salut!

Josep Cases

albertpenella ha dit...

Bones Josep,

No soc cap expert sobre la elaboració de la ratafia, però et donaré el meu parer.
La ratafia a de tenir entre 20º i 30º, per aconseguir aquesta graduació utilitzes una regla de 3 per calcular l'aigua i l'alcohol que et cal. La recepta és per a 5l. (3l d'aigua i 2l. d'esperit de vi). L'aigua ha de ser molt calenta, a fi que es barregi millor amb l'alcohol, i es mescla amb el sucre. Jo li poso 1 kg de sucre per cada 5 litres d'aigua, però es anar provant fins trobar la dolçor ideal. L'aigua i el sucre els aboco un cop he posat dins el recipient les plantes i l'alcohol. Nous... 3 per litre, netes i sense obrir-les (tal qual).
Espero que et serveixi.

Publica un comentari a l'entrada

 
2009 Cap al tros. Tots els drets reservats
Aquest és un bloc de l'Albert Penella